Sprawozdanie za rok 2011

W sezonie 2011 członkowie-zawodnicy WKS Legia Masters uczestniczyli w wielu zawodach kolarskich w kraju i za granicą godnie reprezentując nasz klub.
Najliczniej uczestniczyli w wyścigach challenge'owych organizowanych pod auspicjami Komisji Masters PZKol, gdzie najważniejszymi wyścigami były Mistrzostwa Polski w różnych specjalnościach, w których zajmowali czołowe lokaty.
Ogółem zdobyli 14 medali:
największymi sukcesami i tytułami Mistrza Polski mogą się poszczycić: Jerzy Leśniak, Ireneusz Matyszewski, Witold Woźniak i Jerzy Gajewski,
4 medale srebrne i tytuły Wicemistrzów Polski zdobyli: Jerzy Gajewski ? dwa, Ireneusz Matyszewski i Andrzej Urbański po jednym,
oraz 6 medali brązowych: Ireneusz Matyszewski i Tadeusz Pośpiech po dwa, Wacław Stanisławek i Andrzej Kozłowski po jednym.
Ponadto nasi zawodnicy odnieśli w pozostałych wyścigach challenge'owych jeszcze 20 zwycięstw:
    Ireneusz Matyszewski - 8
    Wacław Stanisławek - 5
    Jerzy Gajewski - 3
    Tadeusz Pośpiech - 2
    Jerzy Leśniak i Zbigniew Michalski - po 1.
Konsekwencją tych zwycięstw były wysokie lokaty w klasyfikacjach PZKol ? w Challenge głównym 2011:
    I m. w kat. wiekowej M60b zdobył Jerzy Gajewski,
    III m. zdobyli w kat. wiekowej M70b Ireneusz Matyszewski i w kat. wiekowej M70a Tadeusz Pośpiech,a
    IV m. zajął w kat. wiekowej M70b Wacław Stanisławek.
Podobne osiągnięcia uzyskali w prestiżowej klasyfikacji Pucharu Polski 2011:
    I m. - Jerzy Leśniak,
    II m. - Wacław Stanisławek,
    III m. - Andrzej Kozłowski,
    IV m. - Tadeusz Pośpiech.
Na Mistrzostwach Europy, które odbywały się na trudnych trasach w Czechach, gdzie startują najlepsi: w jeździe na czas Jerzy Gajewski był czwarty, a w wyścigu ze startu wspólnego Andrzej Urbański ósmy. On też, specjalista od wyścigów górskich o najcięższej skali trudności, po raz kolejny wygrał: w kraju - Pętle Beskidzką i Sobótkę oraz za granicą ? Jarną Clasicę i Tatry Tour w bardzo licznej obsadzie.
Należy wspomnieć, że nasi zawodnicy startowali również w wielu zawodach MTB osiągając bardzo dobre wyniki. Do czołowych zawodników w tej konkurencji należą: Witold Woźniak, Grzegorz Kołodziejek i Ryszard Baranowski.
WKS Legia Masters swoimi wynikami po raz wtóry zdobyła w 2011 roku miano najlepszego klubu Masters w Polsce.
Dziękujemy wszystkim zawodnikom za godne reprezentowanie naszego Klubu, serdecznie gratulujemy zwycięzcom i życzymy dalszych sukcesów na kolarskich trasach.

Zarząd WKS Legia Masters